Sjukvården har allt svårare att hitta distriktsläkare. Arkivbild: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
1 av 2
Sjukvården har allt svårare att hitta distriktsläkare. Arkivbild: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
Lediga doktorsjobb i Örebro län. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lediga doktorsjobb i Örebro län. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Läkarbristen ökar - svårare att få tag i hyrläkare

"Tuff situation just nu"
1:50 min

Vårdcentralerna i Region Örebro län lyckas inte längre få tag i tillräckligt många hyrläkare. För bristen på personal har också nått bemanningsföretagen.

KG Bartoll som är chef för primärvården i Region Örebro län är orolig över hur det ska gå det närmaste året.

– Det började i slutet av förra året, när vi lägger ut förfrågan om hyrläkare så får vi inte lika hög beläggningsgrad. Även om vi vill ha en hyrläkare så får vi inte det.

Svårt läge 2015

Vårdcentralerna är helt beroende av hyrläkare för att få det att gå runt, i slutet av december hade man 32 stycken så kallade konsulter. Och läget inför det här året är rätt så utmanande, trots att Regionen lyckades rekrytera en hel del distriktsläkare för fast anställning så går nu många i pension, och det tar flera år till innan till exempel läkarutbildningen i Örebro ger utdelning, så 2015 blir svårt.

– Vi har en ganska tuff situation i primärvården just nu, säger KG Bartoll.

Många uppdrag lediga

Vården i regionen anlitar bland annat företaget Dedicare Doctors för hyrläkare, en snabb koll på företagets hemsida bekräftar bilden av läkarbrist, 17 uppdrag i Region Örebro län ligger ute vid tillfället. VDn Eva Domanders kan bara hålla med om att även bemanningsbranschen har svårt att rekrytera.

– Vi kan inte sätta fingret på exakt den situation som råder idag, men vi ser att det är personalbrist och vi har inte heller alla de kandidater vi skulle vilja ha, menar Eva Domanders.

Primärvårdschefen KG Bartoll ser få möjligheter till förändring då det är läkarbrist i hela landet.

– Framförallt måste vi jobba med vår arbetsmiljö så vi behåller dem vi har. Det är förstahandsmålet, berättar KG Bartoll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".