Thomas Ingvarsson framför en trailerdragare.Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Thomas Ingvarsson framför en trailerdragare.Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Viss typ av lastbilar ofta inblandade i olyckor

"De viker sig och kan nästan blåsa av vägen"
1:33 min

Trailerdragare råkar oftare ut för trafikolyckor på hala vintervägar än andra lastbilar. Det säger Thomas Ingvarsson, som är trafikpolis i Örebro län.

Häromveckan inträffade en dödsolycka vid Mogetorp på Riksväg 50 nära Norakorset. Det fordon som fick sladd och körde in i andra bilar där var just en trailerdragare.

Thomas Ingvarsson kan inte kommentera just den olyckan, men han har märkt att trailerdragare ofta har det svårt vid halt väglag.

– Min erfarenhet är att trailerdragare med tvåaxlad dragbil och ett påhäng är sämre när det är vinterväglag än bil och släp. Det är förmodligen konstruktionen det beror på. De viker sig väldigt lätt när det är lite halt, och är de tomma så blir de väldigt instabila. De kan till och med nästan blåsa av om det är riktigt halt, säger han.

Trailerdragare i dödsolyckan vid Mogetorp
Thomas Ingvarsson har märkt att när det är ett tungt fordon som kört av vägen så är det oftast en trailerdragare. En sådan som var inblandad i dödsolyckan i Mogetorp i förra veckan.

Försäkringsbolaget If analyserade alla registrerade skador med trailerdragare under vintermånaderna för ett par år sedan, på uppdrag av Trafikverket, skriver Svensk Åkeritidning. Och både singel- och motpartsolyckor hade ökat mer för just trailerdragare än för övriga lastbilstyper.

Olyckorna syns i statistiken
Trafikpolis Thomas Ingvarsson är en av dem som får rapportera in olyckorna så de syns i statistiken.

– Jag kan berätta en händelse från förra vintern. Då var det väldigt snöigt och blåsigt en dag, och en trailerdragare hade ställt sig på tvären mellan Örebro och Arboga. Medan vi arbetade med den, så kom det en till trailerdragare från andra hållet och ställde sig på tvären, precis där vi stod. Föraren berättade att han hade blåst av vägen fyra mil därifrån och blivit uppdragen av bärgare, och nu hände det här. Det säger väl en del om hur halfotade de är om vintern, säger Thomas Ingvarsson på Trafikpolisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".