Här har dödsolyckorna sedan 2011 inträffat.
Här har dödsolyckorna sedan 2011 inträffat.

Åtta dödsolyckor på riksväg 50 sedan 2011

"Dumma omkörningar"
1:21 min

Riksväg 50 är länets farligaste väg. Sedan 2011 har det inträffat åtta dödsolyckor på vägen genom Örebro län. Den senaste för knappt två veckor sedan i Mogetorp.

Mer än hälften av dödsolyckorna på riksväg 50 var i Askersunds kommun , vilket inte förvånar Peter Essenberg som bor där.

– Nej, egentligen inte. Det blir korta tillfällen som det finns omkörningar och folk stressar förbi och det fungerar dåligt om det ligger en lastbil i uppförsbackarna. Folk blir stressade och gör dumma omkörningar som skapar de här olyckorna, säger Peter Essenberg.

Transportstyrelsen har tagit fram statistik åt P4 Örebro på samtliga dödsolyckor sedan 2011 på våra vägar . När man placerar ut dem på en karta placerar de sig i tre kluster; runt Örebro, runt Karlskoga, Degerfors och norr om Askersund.

Med den senaste olyckan i Mogetorp rör det sig om sammanlagt 38 dödsolyckor. Åtta av dem inträffade på riksväg 50 som skär genom länet, från Ljusnarsbergs kommun i norr till Askersunds kommun i söder. Vägen är mycket trafikerad och smal på flera ställen. Trafikverket planerar nu flera ombyggnader av riksvägen, bland annat mellan Askersund och Åsbro. Preliminär byggstart är 2016. Per Eriksson är kommunalråd i Askersund.

– Man får nog säga bättre sent än aldrig. Det är aldrig i tid men det är heller aldrig för sent. Det är klart att utifrån det här med dödsolyckor är det för sent. De liven går inte att rädda, säger Per Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".