Skotta snö, snöskottning.
Det gäller att ha rätt teknik vid snöskottning. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Så skonar du ryggen när du skottar snö

"Skotta med både höger och vänster hand"
1:03 min

Det är många som har ägnat sig åt att skotta snö i helgen, men det finns en del att tänka på för att inte skada sig. Personliga tränaren Oscar Turgut på Örebro Universitet ger goda tips.

Gör man bara på rätt sätt så kan snöskottningen bli till ett träningspass, menar han. Men det gäller att värma upp innan, och att variera skottningen.

– Det blir ju ett monotont arbete, för ofta går man från ett håll till ett annat.

"Jag skulle rekommendera att försöka skotta med bägge sidorna. Det kan vara svårt att skotta snö med vänster hand om man är högerhänt, men försök."

Tänk också på att ha en bra ställning, för att skona ryggen. Det kan jämföras med när man ska lyfta tungt, det gäller att ta i med knäna och benen, inte med ryggen.

– Många skottar snö med ryggen, i stället för med benen, konstaterar Oscar Turgut, som redan fått höra hur folk som kommer till hans träningspass fått början på diskbråck på grund av snöskottning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".