Увеличилось число долгих судов в Швеции
1 av 2
Det är få unga nämndemän i Örebro tingsrätt. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
Karin Einarsdotter-Carlén.
2 av 2
Karin Einarsdotter-Carlén. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

För få unga nämndemän i Örebro län

"Det vore bra om det vore fler yngre nämndemän"
1:42 min

Över 40 procent av nämndemännen vid Örebro tingsrätt är 65 år eller äldre. Det stämmer inte alls överens med hur många äldre som finns i samhället och hur nämndemannakåren ska se ut. 

– Det vore bra om det vore fler yngre nämndemän, men jag tror att det beror på dagens stressade samhälle, alla ska hinna med så mycket. Det är barn och det är skjutsningar hit och dit och mycket gör att de inte ger sig tiden att ta det här uppdraget, säger Karin Einarsdotter-Carlén som är nämndeman och sitter i Örebro läns nämndemannaförening.

Karin menar att det är bra om det finns yngre nämndemän särskilt vid ungdomsmål för då kan man få bättre förståelse för vissa personers handlande.

Listan på de 130 nämndemännen i Örebro län är klara. De ska tillsammans med en juristdomare dömma vid tingsrätten i Örebro fram till slutet av 2015 då nya nämndemän ska utses för de kommande fyra åren.

En sammanställning som P4 Örebro gjort visar att yngre nämndemän, alltså 18-44 år, är hälften så många som de borde vara om nämndemannakåren ska spegla befolkningen i stort. För äldre människor, 65 år och äldre, är bilden den motsatta. Deras representation i nämndemannakåren är dubbelt så stor som i befolkningen i övrigt.

För en yngre människa kan det vara svårt att kombinera ett stressigt liv med uppdraget som nämndeman, menar 51-åriga Karin Einarsdotter-Carlén som är inne på sin tredje mandatperiod som nämndeman.

– Man möter olika människor och visst kan man höra hemska saker men det är intressant att analysera det som har hänt, få vara med och påverka i dömandet för de brott som begåtts, säger Karin Einarsdotter-Carlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".