Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Bondeson (KD) ger inte upp hoppet om lokalt vårdnadsbidrag i Örebro

"Vi kan hitta en lokal variant"
1:34 min

Det kom inte som någon nyhet att vårdnadsbidraget är på väg bort. Det säger Lennart Bondeson (KD) i Örebro. Idag har FP sagt att de kommer rösta för regeringens förslag att avskaffa vårdnadsbidraget.

Lennart Bondeson, som debatterat frågan i Örebro i många år, och som vill ha kvar vårdnadsbidraget, säger att det ändå kan komma att leva kvar i en lokal variant.

– Jag ska inte utesluta det, för det är en fråga som vi diskuterar lite internt i partiet, vad det kan finnas för lokala varianter. Vi har ju det inskrivet i vår överenskommelse med Socialdemokraterna och Centerpartiet att det ska finnas kvar ett vårdnadsbidrag, om ingenting annat görs. Det kan hända att vi hittar en kommunal variant, men det beror ju hur regelverket ser ut när Riksdagen väl tar beslutet, säger han.

I Örebro har 350 familjer haft vårdnadsbidrag sedan 2009, berättar Lennart Bondeson från Kristdemokraterna. Även i Lekebergs kommun finns vårdnadsbidraget, där man kan få 3000 kronor i månaden skattefritt per barn som är mellan ett och tre år, om man är hemma med barnet.

I Örebro kostar vårdnadsbidraget mellan 8 och 10 miljoner kronor per år, säger Lennart Bondeson. Men det är inte så enkelt som att de pengarna sparas in om bidraget tas bort.

– Den dagen som vårdnadsbidraget upphör i Örebro kommun så måste vi i stället bygga ut förskolan, för en del av de 350 familjerna kommer vilja ha förskoleplats från dag ett. Vi har gjort en beräkning som visar att det kostar mellan 8 och 10 miljoner kronor direkt. Trycket på förskolan kommer öka, och kanske barngruppernas storlek också. Det är inte så att man bara avvecklar ett vårdnadsbidrag och får pengar över, utan då får vi ta ett större ansvar, säger kristdemokraten Lennart Bondeson i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".