Jobba ena dagen på Lindesbergs lasarett och nästa i Karlskoga? Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Jobba ena dagen på Lindesbergs lasarett och nästa i Karlskoga? Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Läkarbrist kan förvärras av omorganisation

"Blir mer som en handelsresande"
1:47 min

Rekryteringen av läkare och sköterskor kan påverkas av de stora organisationsförändringar som görs inom vården i vår Region just nu. Det menar fackförbunden som oroas för att jobben ska bli mindre attraktiva.

Bland annat ska sjukhusen i Region Örebro län samarbeta mer, vilket kan leda till mer resande för personalen.

– Bland läkarna är man orolig för att man inte ska få ha en fast arbetsplats, utan blir mer som en handelsresande, säger Paula Wallmon,  ordförande för läkarföreningen i länet.

Kan förvärra läget

Redan idag är det brist på läkare och sköterskor i vården, och hur uppfattas då Region örebro län som arbetsgivare när stora förändringar är på gång.

– Det har ju inte tidigare varit lätt att rekrytera läkare, och jag tror inte att det här gör det lättare, undrar Paula Wallmon, läkarföreningen.

Förändringarna handlar också om att vårdcentralerna delas upp på fyra närsjukvårdsområden. Då gäller det att inte varje lokal chef bara tänker på sitt och lockas att spara på vård som ska erbjudas alla i primärvården. Sahra Strandberg är ordförande för Vårdförbundet i länet.

– Vi har en erfarenhet av att både chefer och professioner går i eget intresse och skapar vård och kvalitet för en viss grupp invånare, och så får det inte ske. 

Lika på flera håll

Rickard Simonsson är regiondirektör och förstår oron, men han tror inte att förändringarna i vården i Region Örebro län avskräcker folk att jobba här.

– Nej, det tror jag inte, och den här typen av sätt att leda verksamhet är inte unik för Region Örebro län, den finns i hela sjukvårdssverige.

Det gäller att hitta rätt chefer som inte vill köra sitt eget race i sitt närsjukvårdsområde, menar regiondirektören Rickard Simonsson. Däremot menar han att läkarna nog får tänka att jobbet kräver mycket resande i framtiden.

– Jag tror att vissa specialister redan idag lever i den vardagen, och att man framöver får räkna med att man ibland får göra arbete på flera ställen. Men samtidigt är det inte målsättningen med förändringen, säger Rickard Simonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".