Problem med alkohol efter fetmaoperation. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Problem med alkohol efter fetmaoperation. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

Dålig information och uppföljning efter fetmaoperation

" Det kunde gå två flaskor vin"
1:43 min

Patienter som genomför magsäcksoperationer får inte den hjälp och uppföljning de behöver. Lena är en av flera personer i Örebro län som hamnade i ett alkoholmissbruk efter en Gastric Bypassoperation.

– Utav ett halvt glas vin fick jag en väldigt uforisk upplevelse och väldig behagkänsla. Det var bara det att det gick ur kroppen snabbt. Det tog kanske en kvart och jag var tvungen att ta ett glas vin igen. Det blev samma euforiska känsla - och så har det varit om och om igen. Det kunde gå två flaskor vin där det normalt hade räckt att dricka ett eller två glas vin, säger Lena som genomgick en gastric bypassoperation för drygt två år sedan i Örebro län.

Hon menar att det är det som gör att man blir alkoholmissbrukare eftersom man tål mycket och får i sig större mängder alkohol.

Gastric bypass går ut på att man tar bort en stor del av magsäcken för att gå ner i vikt. Lena med flera andra i Örebro län som genomgått en sådan operation har utvecklat ett alkoholmissbruk. Sambandet mellan en gastric bypassoperation och alkoholmissbruk kontaterades i Örebro för flera år sedan. Och det är fortfarande hög andel opererade som utvecklar ett alkoholberoende trots information om riskerna före operationen.

Lena menar att sjukvården behöver bli bättre på att både informera om riskerna och under flera år följa upp patienterna efter operationen. Sjukvården ger information om mycket annat men inte mycket om risken för alkoholmissbruk, säger hon.

Hur har det gått med de två uppföljningar som du haft efter operationen?

– Jag räknar inte dem som uppföljningar, när man ställer frågor enligt ett givet formulär och nästan givna svar, det anser jag inte är någon uppföljning, säger Lena.

Ingmar Näslund överläkare på USÖ har tidigare sagt i våra sändningar att patienter behöver uppföljningar i över fem år efter en magsäcksoperation för att minska risker för alkoholmissbruk och andra problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".