Coop Lillån. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio.
Coop Lillån. Arkivfoto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio.

Lösning för Coopvaruhuset kan vara på gång - rum för flera sporter

"Bra spark i baken"
1:29 min

Bilden börjar nu klarna på vilket sätt Örebro kommun kan medverka till en förnyelse av Coopområdet i Lillån. Idag ska fritidschefen i kommunen träffa de nya ägarna till fastigheten för att diskutera om man kan hyra lokaler till olika idrottsaktiviteter.

Det finns stora behov av både butiker och verksamheter i norra delen av Örebro. Sen Coop la ner sin stormarknad för några år sen finns inte någon ordentlig livsmedelshall i Lillån. Eftersom stan växer och det är stor efterfrågan på halltider så ser Örebro kommun en möjlighet att skapa lokaler för idrott utan att nödvändigtvis bygga nya hallar.

Kultur och idrottsförvaltningen har gjort en genomlysning av behoven och de sporter som saknar lokaler i tillräcklig utsträckning är innebandy, handboll - och då med så kallat klister, samt inlines och rollerderby. Det senare skulle vara en förstärkning till kvinnor som idrottar, många sporter har annars fokus på killar och vuxna män.

Bara en del av fastigheten

Det handlar om 2500 kvadrat, bara en liten del av den 19.500 kvadratmeter stora byggnaden, och kommunen tror inte att det behövs några stora ombyggnader av lokalerna för att anpassa dem till idrott. Men det är tänkt att andra sporter och halltider inte ska få stryka på foten, kommunen måste ha full finansiering. Går planerna i lås med de nya fastighetsägarna finns också pengar för en ny konstgräsplan och tankar om en motionscentral i Lillåområdet.

Nystart möjlig för Lillån

En av fastighetsägarna till den gamla Cooplokalen, Magnus Jakobsson säger att en överenskommelse med Örebro kommun skulle vara viktig, "en väldigt bra spark i baken" för andra som vill öppna butiker eller verksamheter och det kan ju äntligen leda till att det blir en nystart för ett mindre centrum i Lillån.

För kommuner kan inte starta matbutiker hur mycket man än skulle vilja, däremot satsa på idrottslokaler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".