Det är svårt för 1177 att ge råd om läkemedel. Arkivfoto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio
Det är svårt för 1177 att ge råd om läkemedel. Arkivfoto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio

Svårt för 1177 att ge råd om medicin

"Vi kan inte ändra ordinationen"
1:18 min

Allt fler ringer till "1177 Vårdguiden" för att få rådgivning om sina läkemedel. Men 1177 har bara behörighet eller kompetens att ge allmänna råd till den vårdsökande.

– Det är allt ifrån "Kan jag ta en alvedon och pencillin samtidigt" till jättesvåra frågor där personen äter flera olika läkemedel och vi har ingen aning om vad det betyder för dens kropp och hälsa, berättar Anders Swenson, verksamhetschef för 1177 Vårdguiden på telefon i Örebro län.

Kan inte hjälp patienterna så mycket

Det här är en trend över riket att allmänheten ringer till 1177 för att prata om sina mediciner, här i Region Örebro län utgör de samtalen fem procent idag. Samtal där man ofta bara kan ge enkla råd på distriktssköteskenivå, menar Anders Swenson.

– Vi kan inte heller gå in och ifrågasätta ordination eller ändra på den, det är ju nått man måste kontakta sin vårdcentral, läkare eller ordinatör om.

Samtalet borde vara med läkaren

Många ringer när de redan varit på Apoteket och hämtat sina mediciner. Det kan ju vara svårt att ta in all information om sjukdom plus mediciner och biverkeningar när man sitter med doktorn framför sig.

Det här är samtal som egentligen patientens läkare skulle behöva ha, och det är oroande att de kommer till 1177, tycker verksamhetschefen Anders Swenson.

– Läkemedelsfrågorna är besvärande för vi har rätt snäv gräns för vad vi kan hantera. Framförallt när överig vård har stängt ner och vi inte kan hänvisa tillbaka till ordinatören, menar Anders Swenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".