IS i Syrien. Foto: AP Photo/militant website, File/TT.
IS i Syrien. Foto: AP Photo/militant website, File/TT.

Ungdomar i Örebro vill kriga för terrorgruppen IS

"Det pratas om det"
1:30 min

Det finns gymnasieungdomar i Örebro som pratar om att de vill åka ner till Syrien för att strida för terrorgruppen IS.

Peter Strand som är kurator på Virginska skolan i Örebro säger att han hör att ungdomarna vet var IS träningsläger ligger och hur man får tag i pengar till en flygbiljett.

– I skolan vet vi att det pratas om det, små grupperingar pratar om att man skulle vilja åka ner och kriga. Man berättar om vad man tjänar på det, hur flygbiljetter betalas och kanske också vart man faktiskt åker på träningsläger, de uppgifterna har vi fått till oss, säger Peter Strand.

Åtminstone 12 ungdomar från Örebro har rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS. Tre av dem har dött. Samtidigt kommer nu uppgifter på att fler pratar om att åka ner. Annika Haaster är tillförordnad lokal polisområdeschef i Örebro och säger så här om uppgifterna.

– Min första spontana är att det känns lite otäckt. För jag förstår ju också att det är klart att vi har ungdomar som är intresserade av det här. Ungdomar som kanske inte känner att de är, eftersom de hyllar de här händelserna som händer i Syrien, inte riktigt känner sig hemma i vårt samhälle. Och då har vi ett problem, säger Annika Haaster.

Hela samhället måste nu skaffa mer kunskap om de här frågorna, säger Annika Haaster.

– Det är väl där vi måste titta alla samhällsaktörer, vad ska vi göra? Vi måste öka kunskapen för det första om vad som ligger bakom till att man väljer att åka tillbaka till Syrien och delta i något krig. Vad beror det på? Vi måste öka kunskapen och sedan måste vi titta på vad kan vi göra för att förhindra det här, säger Annika Haaster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".