Stina Storm, City Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Stina Storm, City Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Galleriorna värmestugor för missbrukare

"Många undviker att gå till vissa platser"
1:33 min

Handlarna i Örebro slår nu larm om att missbrukarna som hänger i galleriorna blir allt fler. Man menar att det behövs en gemensam kraftsamling av samhället för att skapa en tryggare stadsmiljö men också för att hjälpa de människor som hamnat i problem.

– Tyvärr blir de en slags värmestuga för missbrukare, som vanliga kunder inte uppskattar. Vi har många som tar kontakt och berättar att de undviker att gå in till vissa platser, berättar Stina Storm som är vd för City Örebro.

Fler yngre

Nej, det är inte trevligt alla dagar i galleriorna eller runt butikerna i Örebros centrala delar. Stina Storm tycker också att gruppen missbrukare håller på att byta ansikte, vilket är oroande.

– Det är allt fler och allt yngre som hamnar utanför.

Det har väl inte undgått besökarna i stan att butikerna flyr till exempel Krämaren, och den oroliga miljön bidrar också till att galleriorna tappar sitt kundunderlag.

– Det är en liten del av den stora helheten, förstås. Vi har ju också det att folk inte vill parkera i P-hus för att det inte känns tryggt, säger Stina Storm.

Alla måste samarbeta

Därför behövs det en samordning med sociala myndigheter, polis, frivilligorganisationer och handel, menar Stina Storm på City Örebro. Brottsförebyggande rådet, ÖreBRÅ diskuterar frågan och funderar på strategier. Hitttils har varje köpcentrum haft sina väktare, men Stina Storm tycker inte det funkar att bara slänga ut folk på gatan.

– Utifrån en medmänsklig synpunkt känns det inte heller rätt, för att man knuffar bara ut dem i kylan så går de någon annan stans. Det kastas bort massor av resurser på nått som ändå inte gör någon skillnad, hävdar Stina Storm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".