Högt uppe vid taket hänger istappar Nedanför finns en källardörr. Nu är isen borttagen.
Högt uppe vid taket hänger istappar Nedanför finns en källardörr. Nu är isen borttagen. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Istappar har tagits bort i Rosta i Örebro efter incident idag

"Jätteallvarligt med istappar"
1:33 min

Arbetet har pågått idag med att ta bort istappar från taken i Rosta i Örebro, där Pontus Lagerström i förmiddags fick en isbit i huvudet. Det säger Ingrid Tekin som är distriktschef på Örebrobostäder.

Hon beklagar det som hänt.

– Ja, det är jättetråkigt att det har hänt. Vi har sett över området idag och vi har haft ett företag ute som har tagit bort istappar, säger hon.

Det är fastighetsägarnas ansvar att se till att snö och is inte kan ramla ner från taken, och idag verkar det har varit extra rörelse där uppe. Flera lyssnare har hört av sig och berättat om nedfallande is.

Inga sjukhusfall i länet
Men på länets sjukhus har man inte fått in några såna fall, så de flesta tycks ha klarat sig undan med blotta förskräckelsen. Eller kanske med lite smärta. Som Pontus Lagerström i Rosta i Örebro, som fick en isbit i huvudet i förmiddags.

– Ja, jag skulle gå ut från källaren ut till min bil, och precis när jag öppnade dörren och skulle gå ut så kom en iskoka rakt i huvudet på mig, berättar han.

Flera istappar hängde kvar efteråt, högt där uppe ovanför källardörren, och Pontus tyckte det var dags för hyresvärden Öbo att ta bort dem.

Isen har tagits bort
Något som nu alltså har skett. Pontus säger att isen är borta nu, men snön ligger kvar på taket och det kan lätt bildas nya istappar, påpekar han.

Distriktschefen Ingrid Tekin ser allvarligt på olycksrisken med nedfallande istappar.

– Jätteallvarligt, det är ju vi som har ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".