Sanna Nielsen är programledare i årets upplaga av Melodifestivalen. Foto: Fredrik Persson/TT
1 av 2
Sanna Nielsen är programledare i årets upplaga av Melodifestivalen. Foto: Fredrik Persson/TT
Alf Lindblad, evenemangssamordnare. Foto: Julia Myllylä/Sveriges Radio
2 av 2
Alf Lindblad, evenemangssamordnare. Foto: Julia Myllylä/Sveriges Radio
Delfinal 4 i Örebro

Kommunala kostnaderna blir drygt 2,6 miljoner för Melodifestivalen

melodifestivalen
1:33 min

 Drygt 2,6 miljoner kommer det kosta för kommunen när Melodifestivalen kommer till Örebro. Alf Lindblad, evenemangssamordnare, menar att det lönar sig för kommunen, även om det inte syns till en början.


- Det är inget man ser direkt i plånboken sådär, men vi gjort det här en gång förut, för fem år sedan, när det var Andra chansen och jag har aldrig varit med om något evenemang som gett sådant genomslag bland folk, framförallt i media, säger Alf Lindblad.

För det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten, som äger Conventum, är kostnaderna 1,6 miljoner. Örebro kommun i sin tur lägger drygt en miljon kronor på evenemanget och Alf Lindblad berättar vad som ingår i detta.
- Dels är det kontraktet med Live nation och SVT. I det kontraktet lovar vi att bjuda artisterna och produktionen på en välkomstmiddag på slottet. Vi gör också lite grejer i stan för att det ska bli melodifestivalstämning.

Avtalet som kommunen tecknat med produktionsbolaget Live nation för att vara värdstad ligger på 575 000 kronor. Utöver detta tillkommer kostnader för vip-middagen för SVT:s gäster på drygt 350 000 kronor samt för ett evenemang på Våghustorget. Oppositionsrådet Murad Artin från Vänsterpartiet, hade hellre sett att pengarna lagts på det unga kulturlivet i Örebro.
- Det är viktigt för Örebro kommun att synas i positiva sammanhang, i sin tur också för ungdomar att de får någonting av det här. Men jag tycker att i framtiden kan man använda de här pengarna på ett annat sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".