Lastbilar. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro
Lastbilar. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro

Tuffare tag mot lastbilsfusk

"Det har vi väntat på länge"
1:32 min

Från den första mars har polisen i Sverige rätt att beslagta bilnycklar eller körkort, för att stoppa lastbilar som har stora brister i trafiksäkerheten.

Och redan nu kan bilar bli ståendes i timmar för att föraren brutit mot kör- och vilotiden och inte vill betala sanktionsavgiften.

– Det är bra, tycker Ingemar Resare som är regionchef på Sveriges Åkeriföretag Öst, dit Örebro län hör.

Vi är väldigt positiva till att polisen har fått utökade möjligheter att beivra överträdelser längs vägen. Det har vi väntat på länge, och vi har jobbat väldigt hårt med den här frågan väldigt länge också. Vi vill ha ordning och reda på vägarna, vi vill ha en marknad som fungerar och där man kan konkurrera på lika villkor.

Ingemar Resare på Sveriges Åkeriföretag är glad över de nya reglerna, som ska bidra till att seriösa företag inom åkeribranschen inte drabbas av osund konkurrens från oseriösa aktörer, som regeringen uttrycker sig på sin hemsida.

Från den första januari får ett utländskt åkeriet betala 40 000 kronor i sanktionsavgift om en förare varit för länge i Sverige. Reglerna säger att man får göra tre inrikestransporter i Sverige inom loppet av sju dagar, innan man måste lämna landet igen.

Från den första mars har polisen rätt att beslagta till exempel körkort, för att hindra en förare från att åka vidare.

Tidigare har Sverige dömt ut böter i stället för att ge sanktionsavgifter, något som inte varit lika effektivt enligt Ingemar Resare.

– Vi har varit väldigt sena i Sverige med de här möjligheterna att sanktionera. Tidigare har det varit så att man inte kunnat göra särskilt mycket. Man kunde ge dem en lapp och hoppas på att de skulle betala. Det har varit lite för lätt att göra fel, och det har inte kostat så mycket. Därmed har man inte brytt sig om det blir fel. Nu har vi också sett att det är falska körkort i omlopp och det förekommer felaktiga arbetstillstånd. Det kommer polisen nu kunna få ordning på, på ett mycket bättre sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".