Andreas Andersson, före detta spelare i svenska fotbollslandslaget, är en av de som placerat flera miljoner kronor i banken HSBC.
Andreas Andersson, före detta spelare i svenska fotbollslandslaget, är en av de som placerat flera miljoner kronor i banken HSBC. Foto: TT

Andreas Andersson gömde miljoner i Schweiz

Andreas Andersson: "Jag har gjort en rättelse"
0:58 min

Tidigare fotbollsspelaren Andreas Andersson, som fick sitt genombrott i Degerfors på 1990-talet, har gömt undan stora delar av sin förmögenhet på ett hemligt schweiziskt konto, avslöjar Ekot.

Det är en läckta dokument från den internationella storbanken HSBC som visar hur banken har hjälpt rika personer runtom i världen att undkomma skatt via anonyma nummer konton och brevlådeföretag i skatteparadis. Hundratals förmögna svenskar finns med i det hemliga materialet, och Andreas Andersson är en av dem.

Andreas Andersson tjänade mycket pengar som proffs i bland annat italienska Milan. I mitten av 1990-talet spelade han allsvenskt i Degerfors, och 2007 till 2008 var han Degerfors klubbchef.

Vid taxeringsåret 2007 uppgav Andreas Andersson att hans förmögenhet var 1,5 miljon kronor. Men i själva verket fanns det då 16 miljoner kronor på hans nummerkonto i Schweiz.

Läs Ekots granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".