Tingsrätten i Örebro.
Örebro Tingsrätt. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Flera års kampanjer för yngre nämndemän gav magert resultat

"Lite påverkan på resultatet att få till en föryngring"
1:36 min

I flera år har Domstolsverket försökt via kampanjer få yngre människor att bli nämndemän men utan större resultat. P4 Örebros granskning visar att nämndemännakåren inte alls speglar samhället i stort.

– Informationskampanjerna har haft lite påverkan på resultatet att få till en föryngring av nämndemannakåren, säger Petra Thor Jonzon på Domstolsverket och tror att man kan nå bara en del människor via informationsinsatser. 

P4 Örebro har granskat listorna på nya nämndemän som ska döma vid Örebro tingsrätt under 2015. Yngre nämndemän 18 - 44 år är hälften så många som de borde vara om nämndemannakåren ska spegla befolkningen i stort. För äldre människor 65 år och äldre är förhållandet det motsatta , deras representation i nämndemannakåren är dubbelt så stor som i befolkningen i övrigt.

Nämndemän nomineras av politiska församlingar men det finns förslag på att införa en så kallad frikvot och det betyder att alla ska kunna ansöka eller nominera en person till uppdrag som nämndeman. Och just det förslaget analyseras nu för att se om en frikvot kan ändra på ålderstrukturen inom nämndemannakåren. 

Petra Thor Jonzon på Domstolsverket menar att ålderstrukturen på nämndemän påverkas av flera faktorer.

– Systemet ser ut på ett speciellt sätt, uppdraget, ersättningsfrågor och möjligheten att komma ifrån sitt ordinarie jobb kan säkert påverka, säger Petra Thor Jonzon.

Kommer ni att fortsätta med informationskampamjer även om de inte ger stora resultat?

– Det är upp till departementet att bestämma huruvida vi kommer att få ett nytt uppdrag kring informationskampanjer, säger Petra Thor Jonzon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".