Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp.
Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp. Foto: John Hall.

"Trafiken borde ha stängts av vid olyckan i Mogetorp"

En incidentrapport pekar på flera allvarliga brister i samband med dödsolyckan i Mogetorp på rv 50. Enligt ambulanssjukvårdare borde vägen ha stängts av i båda riktningarna under räddningarbetet.

Det var för tre veckor sedan som två trafikolyckor tätt på varandra slutade med en dödsolycka med flera tunga fordon och räddningstjänstbilar inblandade.

Ambulans och Räddningstjänst var utkallade och höll på att avsluta sitt arbete vid en singelolycka. En tung lastbil som höll hög fart vid olycksplatsen fick kast på sitt släp och rammade en mötande lastbil och skickade en ambulans och en brandbil i diket.

Chauffören i den mötande lastbilen avled i krocken och för den ambulanspersonal som nu lämnat incidentrapporten kunde det också ha slutat illa.

"Inuti ambulansen fanns en patient och min kollega, som slungades iväg i krocken och hamnade på taket" står det i rapporten.

Rapportören själv skriver att han höll på att träffas av lastbilen men knuffades bort från vägkanten av en polisman i sista stund.

Som åtgärd föreslår rapportören att trafiken vid Mogetorp på rv 50 borde ha stängts av i båda riktningarna under räddningarbetet, eftersom det var halt och mycket snö på vägen när den katastrofala olyckan inträffade.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".