Polishuset i Örebro.
Polishuset i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Få poliser vågar kritisera sina chefer

Rädsla bland poliser att framföra kritik
1:38 min

Var tredje polis är rädd att utsättas för repressalier när hen framför kritik eller synpunkter till cheferna, visar en undersökning som Polisförbundet har gjort.

– De här siffrorna är alarmerande och man måste ta dem på största allvar, säger Anders Sjöberg som är ordförande för Polisförbundet i Örebro län.

Vad beror det på, att få poliser våga kritisera?

– Det är svårt att säga, vi har en inbyggd historisk organisation som har varit lite strikt och det kan göra att det inte funnits utrymme. Det är också så att vi har haft väldigt mycket press på oss att producera hela tiden och cheferna har också haft den pressen på sig. Man har inte tillåtits att ge utrymme för att komma med kritik, säger Anders Sjöberg.

Polisförbundet har frågat drygt 1000 poliser i sin undersökning, var tredje upplever att det saknas möjlighet att framföra kritik eller synpunkter till ledningen utan rädsla för repressalier. Det är tre gånger fler än bland förvärvsarbetare i stort, enligt Polisförbundet som menar att det låga taket och den tysta kulturen inom polisen är förödande på flera sätt.

Oacceptabelt, säger Polisens personaldirektör Kajsa Möller till Ekot och menar att det finns flera projekt för att höja taket inom myndigheten.

Polisen i Örebro liksom i resten av landet har genomgått en stor omorganisation och Anders Sjöberg hoppas nu på en förändring.

– Det här är en stor utmaning för de nya cheferna att se till att de här siffrorna inte stannar kvar där de är utan att gör man den här undersökningen om ett eller två år så ska de vara högre, säger Anders Sjöberg, ordförande för Polisförbunet i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".