Lindesberg och Nora har koll på unga som inte går på gymnasiet

"Det blir färre och färre som vi inte har koll på"
1:33 min

Lindesbergs kommun har bra koll på sina tonåringar som valt bort gymnasiet. Det menar ungdomssamordnaren Katarina Doverud.

Vi har tidigare berättat att Karlskoga och Degerfors saknar information om ett 80-tal ungdomar, som de nu ska försöka söka upp.

I Lindesberg är inte siffrorna lika stora.

– Vi känner till de allra flesta. Det kan vara någon enstaka som vi inte vet vad den har för sysselsättning, och då beror det ofta på att den är ganska nyinflyttad i kommunen eller ganska nyligen har avbrutit sina gymnasiestudier. Då skickar vi direkt ett brev med information om att vi finns.

Kommunerna har ett ansvar att känna till vilka 16 till 19- åringar som inte går på gymnasiet. Från den första januari i år har ansvaret dessutom skärpts. Nu ska ungdomarna följas upp löpande och erbjudas aktiviteter.

I Karlskoga och Degerfors tycker kommunrevisorerna att det behövs fler åtgärder för att få koll på ungdomarna. Det saknas koll på ett 80-tal ungdomar där, och revisorerna vill att gymnasienämnden och socialnämnden ska samarbeta i frågan.

I Nora säger ungdomssamordnaren Lena Boskär Lööf att de inte kunnat nå fem av ungdomarna. Resten har de koll på. I Lindesberg är det några enstaka från varje årskull som går utan sysselsättning. Resten är föräldralediga, har fått arbete eller är utomlands i stället för att gå på gymnasiet i Sverige.

Ungdomssamordnare Katarina Doverud säger att Lindesbergs kommun jobbat i många år med att få till ett bra arbetssätt för att nå ungdomarna och inte missa någon.

– Det kan fortfarande finnas någon lucka som vi behöver täppa till, men det blir allt färre som vi inte vet vad de gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".