Kompostpåsar, kompost, avfall
Kompostpåsarna läcker för mycket enligt många örebroare. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Försök med starkare kompostpåsar avbryts i Örebro

"Tre gånger så dyra som dagens påsar"
1:36 min

Örebroarna får använda dagens bruna papperspåsar för matavfall ett bra tag till. Nya starkare och tätare kompostpåsar har testats med framgång i kommunen men det försöket har avbrutits.

– I dagsläget så är de inte beställningsbara, producenten har inte en produktionsapparat på det. De indikationer vi har fått är att den här nya typen av påsar som vi har provat skulle bli minst tre gånger så dyra som dagens påsar. Det är för stor ökning för att vi ska se det som rimligt att gå vidare med, säger Håkan Gustafsson enhetschef med ansvar för avfall på Örebro kommun.

Förra året användes cirka 6 miljoner påsar i Örebro. Påsarna kostar 20 öre styck vilket blev en kostnad på 1 miljon 200 000 kronor. 

Men de som använder påsarna är inte alltid nöjda.

– Vi får återkoppling på att det är många som tycker att påsarna läcker för mycket och att de inte tillräckligt hållbara, säger Håkan Gustafsson.

Det gäller att hitta kompostpåsar som är tillräckligt täta, starka och kan produceras i stora mängder till ett rimligt pris, menar Håkan Gustafsson. Och redan nu finns det nya påsar som ska testas i kommunen.

– Vi tittar just nu på ett experiment med en annan typ av påsar, annan typ av papper och som också har en förslutning med en klisterremsa så att man kan försluta påsen innan man bär ut den. Och den har vi precis fått till oss nu och vi gör ett test för att se hur det fungerar, säger Håkan Gustavsson på Örebro kommun.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".