Boken Fifty Shades of Grey. Foto: Rihaneh Rouhani/Sveriges Radio
Boken "Fifty shades of Grey" är förlaga till filmen med samma namn. Foto: Rihaneh Rouhani/Sveriges Radio

"Fifty shades of Grey" ger en felaktig bild av sex enligt RFSU

"Det är en romantiserad bild av en ojämlik maktrelation"
3:50 min

Filmen "Fifty shades of Grey" som har premiär på fredag har redan blivit en kommersiell succé. Men åsikterna kring böckerna som filmen bygger på går isär. RFSU tillhör dem som anser att handlingen ger en romantiserad bild av sexuellt våld.

– Det här är en typ av relation som man kan riskera att fara rätt så illa i och som vi i andra fall kritiserar därför att det kan leda till fysisk och psykisk misshandel, säger Maria Bergström, sexualupplysare på RFSU.

– Många benämner det här som BDSM, men det är inte det jag pratar om i det här fallet. En BDSM-relation är i stället när jämbördiga par har kommit överens om gränser och vad man vill ha. Men här finns inte samma kommunikation och samma samtycke. Här handlar det om en partner som har kontrollen över den andra.

"Fifty shades if Grey" är redan en kommersiell succé. Förhandsköpen är rekordstora och bara i Sverige har över 125 000 biljetter sålts inför premiären på fredag.

Filmen, som handlar om en ung oskuld som träffar en något äldre miljardär som inviger henne i en värld av piskor och relationskontrakt, har kostat 40 miljoner dollar att göra och beräknas dra in 60 miljoner dollar globalt under den första dagarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".