Skidspår i Lillån.
Skidspår i Lillån. Foto: Jens Tisbo/Sveriges Radio.

Färre snörika dagar i länet

Antalet snödagar i våra trakter blir allt färre, det visar en historisk sammanställning av prognoserna som SMHI gjort. Den som var barn i början på sextiotalet hade nämligen 20 fler dagar med snö i backar och skidspår än vad dagens barn kan räkna med.

I år kom vintern sent till oss. Och kanske är den redan på väg bort. De senaste dagarna har vi i Örebro till exempel haft upp emot tio plusgrader, snötäcket faller snabbt ihop, och vårblommorna har börjat titta fram i soliga varma lägen.

Vad är det för fel på vädret? Kanske många frågar sig. Har inte vintrarna blivit annorlunda.

Jo, nu visar en ny rapport från SMHI att antalet dagar med snö vid en mätstation i Örebro län har minskat med 20 dagar sedan 1961. Och samma mönster gäller i hela Svealand och Götaland och är statistiskt säker.

Några slutsatser om klimatets utveckling dras inte i rapporten. Den ska främst ses som underlag för bland annat skogsägare och arrangörer av idrottsevenemang. Som till exempel det stundande Skid-VM och Vasaloppet i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".