Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp.
Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp. Foto: John Hall.

Lastbilschaufför åtalas för dödsolyckan vid Mogetorp

Den lastbilschaufför som sitter häktad efter dödsolyckan på rv 50 i höjd med Mogetorp åtalas nu för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Det gick fort för lastbilschauffören och det var halt. Dessutom var chauffören inte uppmärksam på att det redan inträffat en olycka på vägen när han med alltför hög fart körde in i ett flertal fordon vid olycksplatsen.

Det hävdar nu åklagaren som idag lämnade in åtalet mot chauffören som är häktad misstänkt för att ha orsakat den svåra olyckan i höjd med Mogetorp längs rv 50.

Det var en redan olycksdrabbad trafikdag den 21 januari med snöfall och halka längs riksväg 50. Och mot en redan upprättad olycksplats kom en lastbil i alltför hög fart i snömodden.

Trots att räddningsfordonen markerade platsen med blåljus, upptäckte chauffören inte i tid att det fanns fordon i vägen. Det blev sladd och bredsida på lastbilen, och sedan var den tragiska händelsen ett faktum. Det hävdar åklagaren. Chauffören krockade med en ambulans, en räddningsbil och en mötande lastbil.

Chauffören som sitter häktad misstänkt för att ha orsakat en mötande lastbilschaufförs död och skadat en annan medtrafikant, åtalas alltså i dag för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Det finns dessutom viss kritik kring hanteringen av olyckshändelsen. I en indicentrapport, som inte ingår i åtalet, beskriver en rapportör att vägen borde ha stängts av helt i samband med den första olyckan som sedan bidrog till att chauffören körde in i räddningsfordonen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".