Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp.
Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp. Foto: John Hall.

Ambulanssjuksköterska vittne till olyckan i Mogetorp

"En lastbil i ett vitt dammoln av snö"
7:16 min

– Det hade kunnat gå fruktansvärt illa. Det säger ambulanssjuksköterskan Tomas Elisson om dödsolyckan i Mogetorp som ledde till ett åtal på torsdagen.

Den lastbilschaufför som körde in i en mötande lastbil, en ambulans och en brandbil åtalas för den för tre veckor sedan för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Det gick fort för lastbilschauffören och det var halt och chauffören var inte uppmärksam på att det redan inträffat en olycka på vägen när han med allt för hög fart körde in i ett flertal fordon vid olycksplatsen. En person dog och flera personer skadades.

Ett av vittnena var själv ambulanssjuksköterska. Han och några kollegor var på väg till en konferens och kom fram till Mogetorp precis när olyckan inträffat. Han heter Tomas Elisson och kom alltså fram till platsen i civil bil alldeles efter att olyckan inträffat.

– Vi är fyra stycken i den bil som jag färdas i som ser ungefär 500 meter före olyckan att det kommer en lastbil i ett vitt dammoln av snö och vi ser inte den olyckan som var innan utan vi ser bara den här lastbilen och förstår att någonting har hänt så vi åker förstås fram och springer fram och ser vad vi ska göra, säger Tomas Elisson.

Och vad mötte dig då på olycksplatsen, vad var det första du såg och tänkte på?

– Ja, det första är den här lastbilen som jag tror kommer norrifrån. Den står med sidan emot och den ser vi först. Sen har inte vi förstått att det varit en olycka tidigare så det som möter oss när vi kommer in i själva olyckan är ju både räddningstjänst och polismän, kvinnor och ambulanspersonal som står där och vi förstår inte riktigt vad som har hänt. De är alldeles förvirrade förstås, och rädda.

Hur lång tid tog det innan du och dina kollegor förstod vidden av det hela?

– Ja det tog en liten stund för att det var både polis, ambulans och brandmän där och då undrade vi vad som hänt innan, och vi såg knappt brandbilen för den var i diket och en ambulans upptäckte vi sen låg i diket på taket, och då började vi förstå vidden av det här, säger ambulanssjuksköterskan Tomas Elisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".