Soppåsar på band.
Här på tekniska verken i Linköping sorteras soporna. Foto: Tekniska verken

Slänger matavfall och sopor i samma tunna

"Det är enklare och billigare"
3:00 min

I Laxå, Askersund och Lekeberg slipper man de bruna papperspåsarna. Där slänger man matavfall och sopor i samma tunna, men i olika sorters påsar.

Kommunerna Laxå, Askersund och Lekeberg har valt en annan lösning på sorteringen av sopor än vad Örebro kommun har. Både matavfall och sopor slängs i samma tunna fast i olika påsar.

– Allt innehåll går till en sorteringsanläggning och då sorteras de gröna påsarna bort och går till biogasproduktion och därefter till kompostering och så vidare. Det berättar VA- och avfallschef Kenneth Lantz.

 – Vi införde matavfallsinsamlingen under förra året tillsammans med Askersunds kommun och Lekeberg hängde på. Eftersom vi hade förbränningsupphandling med Linköping och de hade en soerteringsanläggning så var det där vi hamnade inledningsvis. Det var enklare och också billigare eftersom vi inte behöver köpa in bruna kärl.

Är det lika miljövänligt att bilar måste åka? 

– Det är samma trafik som tidigare, det är bara det att i Linköping så delar man det i sorteringsanläggningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".