Sångstund på förskolan Terra Nova. På bilden från vänster Anna Kahl med gitarr, Zion Juuska och Alma Lindh vid micken. Foto: Martina Lindh.
Sångstund på förskolan Terra Nova. På bilden från vänster Anna Kahl med gitarr, Zion Juuska och Alma Lindh vid micken. Foto: Martina Lindh.

Barnens utflykter blir lidande när budgetbeslut är försenat

"Vi kan inte planera för hela året"
1:44 min

Barnens utflykter på förskolan Terra Nova i Almby kan vara hotade. Eftersom förskolan ännu inte vet hur ersättningarna från kommunen ser ut, har de svårt att planera in roliga aktiviteter för barnen, säger Daniel Eriksson som är ordförande på förskolan.

– Det handlar naturligtvis om att barnen är den målgrupp för vår verksamhet och det innebär ju att om vi inte har fått en budget så måste vi pausa exempelvis utflykter eller inköp, säger Daniel Eriksson.

Tolv procent av alla förskolebarn i Örebro kommun går på en fristående förskola. På den fria förskolan Terra Nova går 24 barn och för dem blir det omständigt att budgetbeslutet för 2015 inte är klart än.
– Vi kan inte planera för hela året. Vi kan inte lägga en budget. Vi kan inte se över de inköp som vi skulle behöva göra. Vi kan inte se över den fortsatta verksamhetsutveckligen förrän vi har budgeten, säger Daniel Eriksson.

Branschorganisationen för fristående förskolor, Fria förskolors SamverkansOrganisation, har nu JO-anmält Örebro kommun. Men Örebro är inte den enda kommunen som har blivit anmäld av organisationen. Marie Holm, programdirektör på barn- och utbildning, ser allvarligt på detta.
– Det är ju naturligtvis allvarligt för man ska kunna veta sin ersättningsnivå när nya året går in så man ska kunna planera på ett bra sätt. Men tyvärr så har vi likväl som flera andra kommuner, det här året haft svårare, eftersom ett val gör att en budgetprocess kan bli försenad innan en majoritet har satts, säger hon.

Men Daniel Eriksson på förskolan Terra Nova säger att de behöver ett tidigare besked.
– För oss som liten verksamhet får små förändringar stora konsekvenser så därför är framförhållning extra viktigt för oss. 

Att beslutet för budgeten är försenat påverkar både kommunala som fristående barn- och utbildningsverksamheter.

Hur har du blivit påverkad av det sena budgetbeslutet? Hör av dig till: julia.myllyla@sverigesradio.se eller på 019-192013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".