Kenneth Nilsson, S Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Kenneth Nilsson, S Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Betyg i fjärde klass måttligt intressant för Örebro läns politiker

"Vill verksamheterna ska vara trygga"
1:27 min

Intresset för att pröva betyg i fjärde klass är ljummet bland Örebro läns kommunpolitiker. En rundringning som P4 Örebro gjort visar att få politiker applåderar gårdagens överenskommelse mellan regeringen och alliansen.

Mest tydlig är kanske den styrande majoriteten i Örebro kommun.

– Vi vill ju gärna att våra verksamheter ska vara trygga i de saker vi genomför, och lärarkåren och forskningen säger att det här inte är en bra idé. Det är klart att det smittar av sig på den lokala politker, säger Kenneth Nilsson, S och ansvarigt kommunalråd för skolan i Örebro kommun.

Även borgerliga svala

Förslaget går ut på att 100 grundskolor i landet ska testa att införa betyg i fjärde klass. Men nyligen presenterades en forskningsöversikt där inget pekar på att barnen lär sig mer med tidiga betyg, en rundringning till ett stort antal kommuner i länet pekar också på att man inte är så sugen, även i kommuner som Kumla och Lindesberg där borgerliga finns med i samarbeten är intresset svalt, kanske beroende av att just Folkpartiet som driver frågan har lite kommunpolitiskt inflytande i länet.

Bo Rudolfsson, kristdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Laxå menar att det är upp till lärare och skolledare, politiken tänker inte driva det.

– I den här situationen är det en frivillig verksamhet. Lärare har ofta mycket att göra, om man ta på sig det här och minska nått annat ska det också vara en frivillighet i det, säger Bo Rudolfsson, KD.

Kanske om skolorna vill

Kompromissen på riksplanet om betyg i fjärde klass bygger på att skolorna vill, Kenneth Nilsson i Örebro menar att om enkilda skolledare vill testa så ska man lyssna.

– Är vi så kategoriska att vi säger att det är kört utan att ha pratat om det så är vi nog rätt illa ute, menar Kennth Nilsson, S.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".