Björn Strandell, chefsläkare primärvården i Region Örebro län. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Björn Strandell, chefsläkare primärvården i Region Örebro län. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Behövs mer tid hos doktorn för läkemedelskoll

"Svårt hinna med alla äldre"
1:34 min

Det kan vara den stora belastningen på vårdcentralerna som gör att många patienter känner sig osäkra på sina läkemedel och ringer 1177 för att få råd.

– Vi har svårt att hinna med alla våra äldre. På senare år har antalet patienter med många läkemedel ökat. Vi har inte riktigt resurser att ta emot alla akutpatienter och kroniskt sjuka, det berättar Björn Strandell som är chefsläkare för primärvården i Region Örebro län.

Trots ett metodiskt arbete med läkemedelgenomgångar hinner läkarna inte riktigt med att prata om medicinerna med patienterna. Nyligen berättade vi att 1177 Vårdguiden får oroväckande många samtal om läkemedel, men att sjuksköterskorna där bara kan ge allmänna råd till allmänheten.

Björn Strandell tror att det dels kan handla om tid när primärvården har så mycket att göra, men också om att det kan vara svårt för patienten att ta till sig all information vid ett doktorsbesök.

– Det kan också hända att vi missar vid informationen när vi förskriver läkemedel, eller att kan man som patient bli orolig efteråt.

Går att prata med doktorn

Även om förtroendet för läkaren är stort bland patienter så behövs det mycket dialog tycker några länsbor.

– Det är väldigt lätt att det blir slentrian och kör in på samma spår, säger en herre som fått korrigeringar på sina läkemedel efter att han tagit upp frågan med sin doktor.

En äldre herre menar att det är lätt att prata med läkaren.

– Jag frågar faktiskt så att det är ok med de andra medicinerna, det brukar fungera.

En äldre dam berättar att hon äter 12 mediciner mot flera olika sjukdomar och besvär. Hon är nöjd med hur läkarna hanterar hennes läkemedel.

– Alltid när jag kommer sätter de sig ner och frågar vad jag äter och hur jag mår!

Äldre ska få erbjudande om genomgång

Sen ett par år tillbaka så ska alla patienter som fyllt 75 år och har minst fem mediciner erbjudas en läkemedelsgenomgång minst en gång om året, berättar chefsläkaren Björn Strandell.

– Det kan händra att vi inte hinner vid kortare besökt, men om det behövs så kan vi komma överens om att vi gör det via telefon eller ett senare besök.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".