Hans Bure hämtar sopor i Örebro kommun. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Hans Bure hämtar sopor i Örebro kommun. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

Höjd taxa har fått fler örebroare att sortera matavfall

"Vi har märkt av en fantastisk utveckling"
1:26 min

Flera hundra hushåll i Örebro har börjat sortera sitt matavfall sedan kommunen vid årsskiftet höjt avfallstaxan för dem som inte sorterar matavfall och sänkt taxan för dem som gör det.

– Vi har märkt av en fantastisk utveckling på det här. Vi ser att vi har fått in väldigt många förfrågningar om abonnemangsbyte, att många utav våra abonnenter framförallt villor har valt att gå över till ett sorterat abonnemang och börjat sortera ut sitt matavfall, säger Håkan Gustafsson, enhetschef på Örebro kommun.

Vid årsskiftet höjde Örebro kommun avfallstaxan för de som inte sorterar ut sitt hushållsavfall med 400 kronor samtidigt sänktes taxan för de som sorterar. Det innebär att ett hushåll som byter abonnemang och börjar sortera matavfall kan spara omkring 1 500 kronor per år, mer än en halvering av kostnaderna för sophämtning.

Enligt Håkan Gustafsson har förändringen i taxan fått 500 hushåll att byta abonnemang och börjat sortera matavfall som ska användas för att tillverka biogas. Men det finns fortfarande 1 800 hushåll i Örebro som inte sorterar sitt matavfall.

– Det finns ett antal abonnenter som inte har matavfall beroende på livsvanor och det finns också en del abonnenter hos oss som omöjligen kan sortera ut sitt matavfall för man har inget helt enkelt. 1 800 hushåll är en bra siffra, vi kan nog komma en bit till men vi kommer aldrig att komma till noll, säger Håkan Gustavfsson på Örebro kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".