Taxibilar vid resecentrum i Örebro. Arkivbild: Sveriges Radio.
Taxibilar vid resecentrum i Örebro. Arkivbild: Sveriges Radio.

Taxibranschen granskas om snedvriden konkurrens

"Väsentlig skillnad på lönekostnaden"
1:58 min

Arbetsförmedlingen centralt granskar nu taxibranschen för att bland annat kontrollera om nystartsjobben snedvrider konkurrensen.

– Ja, man gör det dels för att man fått in synpunkter ifrån andra ägare som tycker att man snedvrider konkurrens. Vi har fått in klagomål kring löneutbetalningar som inte stämmer överens med vad man avtalat, säger Jonas Telegin som är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Granskningen görs under första halvåret i år och gäller främst taxibranschen, men även restaurang- och assistansbranschen. Syftet med nystartsjobben är ju att få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Men enligt Taxiförbundet så talar mycket för att ett antal taxiföretag överutnyttjar nystartsjobben, vilket skulle snedvrida konkurrensen.

– Får man nystartsjobb och är över 25 år då betyder det att man har en skattereduktion som företag så att den faktiska lönekostnaden hamnar på ungefär 52 procent så att det blir ju en väsentlig skillnad på lönekostnaden, säger Jonas Telegin på Arbetsförmedlingen.

Kan det innebära att man kan dumpa priset i en upphandling?

– Det skulle kunna finnas en risk för snedvridning av konkurrens men nu håller ju regeringen på och ser över hela hanteringen av nystartsjobb så vi väntar egentligen in en förändring av lagstiftningen, säger Jonas Telegin.

Taxibolagen i Örebro har idag en förare i snitt som går på nystartsjobb. Det var fler förr, säger Jonas Telegin.

– Så var det och det ser vi nu när vi tittar att det är färre idag och då har egentligen insatsen haft en lyckad effekt.

Men det håller taxichaufförer som vi pratat med inte med om. När nystartsjobben är slut så brukar det inte leda till en anställning, säger den här taxichauffören som önskar vara anonym.

– När bidraget är slut, så säger de tack och nej vi har inget jobb till er.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".