Händer som skriver på tangentbord. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Lärare på Örebro universitet anmäls för tjänstefel

"Den anställde har inte varit opartisk vid examinationen"
1:34 min

En anställd vid Örebro universitet har åtalsanmälts för tjänstefel. Bakgrunden är att läraren på Facebook har återgett delar av en tenta eller uppsats som inte var examinerad.

Läraren har inte namngivit studenten, men allvaret är att läraren är myndighetsutövare när denne bedömer arbeten.

– Det är Universitetet och dess anställda som fattar ensidiga beslut mot enskild och det är ju kan man säga är definitionen för myndighetsutövning. Och att då lägga ut på det här sättet som har skett, genom det så har personalansvarsnämnden bedömt att det finns misstanke om att den enskilde anställde inte har förhållit sig saklig och opartisk vid examinationen. Det säger Rickard Josefsson som är chefsjurist på Örebro universitet.

Vad tänker du själv om att en anställd gör på det här viset?

– Jag tycker att man till varje pris ska försöka undvika det, att använda sociala medier som ett sätt att kommentera eller överhuvudtaget bedöma eller på något sätt raljera över en student eller dess arbeten. Man ska hålla sig så långt borta från det som man kan helt enkelt, punkt!

Är det lätt hänt ändå att man gör på det här viset när sociala medier fortfarande är lite nytt?

– Absolut, i vår värld, universitetsvärlden så använder vi ju sociala medier i verksamheten med studentplattformar och undervisningsplattformar som innehåller chatt och kommunikationsfunktioner. Och även Faceboook används ju. Och i många fall är det ju väldigt positivt att göra det, men svårigheten ligger i att hålla en klar skiljelinje mellan vad som är rätt att säga och rätt att skriva på sociala medier och att hålla det för sig själv eller diskutera det i andra former, säger Rickard Josefsson, chefsjurist på Örebro universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".