Kompakt tystnad bland politikerna i Lekeberg om kommunchefens avhopp

2:21 min

Det råder en kompakt tystnad på Lekebergs kommun idag, angående gårdagens nyhet att kommunchefen Hans Boskär avgår med 24 månadslöner i avgångsvederlag.

Alla politiker vi pratat med hänvisar till kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Wendla Thorstensson, som inte heller vill gå in på orsaken till avhoppet och avgångsvederlaget.

– Han ville avsluta sin tjänst här som kommundirektör i Lekebergs kommun.

Och det är han själv som begärt det?

– Ja.

Hur kommer det sig då att han får 24 månadslöner?

– Ja, vi har ju kommit överens om en överenskommelse som vi har skrivit under båda två, och mer persondetaljer går jag inte in på, eftersom vi har en policy att vi inte uttalar oss om specifika medarbetare.

Var det självklart att ni skulle betala ut de här pengarna?

– Som sagt, vi har kommit fram till en överenskommenlse som vi ör överens om, och jag vill inte uttala mig om närmare detaljer kring det.

Hur tycker du att han har varit som kommunchef?

– Ja, som jag sagt tidigare så vill jag inte uttala mig om specifika personer. Vi gör inte det med hänsyn till integritet om personalen här, säger Wendla Thorstensson.

Både Hans Boskär och kommunstyrelsens ordförande Wendla Thorstensson säger att det är Hans själv som valt att sluta som kommunchef i Lekeberg. Hans Boskär sa igår att han slutfört de uppdrag han hade att utföra, och att han tror att den nya politiska ledningen i Lekeberg behöver en annan typ av ledare.

Politiker vill inte kommentera
En rundringning bland ledande politiker och oppositionspolitiker har inte gett några svar alls om vad som hänt och ingen vill säga något om uppgörelsen, som ger Hans Boskär ett avgångsvederlag på drygt 1,5 miljoner kronor. Pengarna motsvarar hans månadslön, 64 500 kronor i månaden i två års tid.

Hans Boskär har inte jobbat i kommunen i två år än, och jag frågade några jag träffade i Fjugesta vad de tycker om avhoppet och avgångsvederlaget. Först hör vi Agneta Ljung.

– Jag känner inte till så mycket om det, men jag läste om det och undrade över det. Jag antar att det inte gått så bra ihop med den nya kommunordföranden.

Nu får han lön i 24 månader.

– Väldigt mycket efter två år, det kan man väl tycka. Har man råd med sådant i en så här liten kommun som Lekeberg är? undrar hon.

Inne på Röda Korset sitter Inger och Michael. De tycker att det är för mycket att ge 24 månadslöner till den avgående kommunchefen.

– Då hade han kunnat dela med sig lite. Jag har en skuld hos tandläkaren så det vore inte så dumt, säger Inger.

– Det är för jävligt, det är helt sjukt. Tänk om jag skulle avgå, om jag jobbade på Volvo. Inte fick jag någon fet lön, då fick jag ju bara gå. Otroligt, säger Michael Unger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista