Återvinningscentral. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio
Återvinningscentral. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio

Örebro kommun hämtar grovavfall vid dörren mot betalning

"Vi har många medborgare som efterfrågat det"
1:37 min

Örebro kommun lanserar en ny tjänst för de som saknar bil eller inte orkar bära det grovavfall som ska kastas. Tjänsten kostar 975 kronor och man kan skicka med fem enheter som soffor, sängar och skåp.

– Vi har många medborgare som efterfrågat det. Vi går in i hemmet och hämtar det grovavfall man har. Folk från en flyttfirma kommer och tar med sig avfallet, bär det nerför trappor, genom hissar och transporterar bort det, säger Håkan Gustafsson, enhetschef med ansvar för avfallsfrågor på Örebro kommun.

Kommunen anlitar ett bolag för tjänsten och den som beställer en hämtning betalar 975 kronor. Det är nästan självkostnadspris om kommunen får minst fem eller fler hämtningar per lastbil och dag. Annars kostar det kommunen mer än de 975 kronorna som beställaren betalar, enligt Håkan Gustafsson.

Han menar att tjänsten underlättar för människor som vill bli av med sitt grovavfall men också gynnar miljön.

– Vi tar det i det skick vi hämtar det och kör det till Åternyttan vid Mellringe. Där är första instansen och då får de föreningar som står där den veckan (Myrorna, Bra & Begagnat eller Röda Korset) titta på avfallet, säger Håkan Gustafsson.

Han menar att organisationerna får plocka det de tror att de kan sälja i sina butiker och det som blir kvar efter det hanteras som avfall.

– Det är en miljövinst i det här att vi räddar undan bra grejer som faktiskt kan återanvändas, säger Håkan Gustafsson på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".