foto: Johan Gren/Sverige Radio

Örebro flygplats får bygga ut landningsbanan

"Vi är väldigt glada att vi har fått en dom"
1:35 min

Örebro flygplats har fått tillstånd att förlänga start och landningsbanan med nästan 700 meter. Därmed kan flygplatsen fortsätta planera för fler långdistansflygningar.

Mark- och miljödomstolen ger Örebro flygplats tillstånd att utöka sin verksamhet. Tillståndet innebär bland annat att flygplatsen förlänger start och landningsbanan med nästan 700 meter.

– För det första är vi väldigt glada att vi har kommit så långt att vi har fått en dom. Det har varit en väldigt lång process. Det säger Mikael Smedberg som är chef för Örebro flygplats.

– Vi behöver nog analysera domen och villkoren lite till, men först kan vi kvittera att man har beviljat oss att fortsätta med våra planer att bygga ut flygplatsen och det är vi väldigt glada för.

Tillståndet handlar bland annat om att bygga ut banan med närmare 700 meter.

– 3 300 meter har vi sökt om och det behöver vi ha för att vi ska kunna hantera de här flygplanen och långdistansflygningarna i framtiden.  

Mark- och miljödomstolen ger flyplatsen tillstånd att fortsätta den nuvarande verksamheten och även utöka den till högst 30 000 flygningar per år. Men det ställs också en rad krav på exempelvis bullerskyddsåtgärder och hantering dagvatten.

Enligt domstolen förekommer förorenat dagvatten i relativt stora mängder på flygplatsen och därför ska frågan utredas under en prövotid på ett par år innan ett slutgiltigt beslut fattas.

Domstolen till skillnad från flygplatsen vill ha lägre maximal ljudnivå och under färre dagar än vad flygplatsen ansökt om.

– Det är nya nivåer på buller och det är framför allt det vi behöver göra analys på, för det kommer att påverka verksamheten, säger Mikael Smedberg.

 Innebär det nya investeringar?

– Det kan det innebära, vi kommer behöva göra åtgärder men vi behöver först göra analyser, säger Mikael Smedberg, chef för Örebro flygplats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".