Nya lås installeras på Tullängsskolan i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Nya lås installeras på Tullängsskolan i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Taggar ska låsa datortjuvarna ute från Tullängsskolan i Örebro

"Det blev akut efter stölderna i höstas"
1:59 min

Nu under sportlovet installeras ett nytt låssystem på Tullängsskolan i Örebro. När de 1200 gymnasieeleverna kommer tillbaka efter lovet så får de öppna dörrarna med en tagg, en rund bricka som bärs i nyckelknippan.

Rektor Ken Dahlberg på bygg- och anläggningsprogrammet hoppas att det nya låssystemet för 300 000 kronor ska få stopp på datorstölderna.

– När eleverna kommer hit på morgonen så ska de ladda taggen i en laddningsstation. Efter det är den laddad i tio timmar. Sedan är den obrukbar igen och måste laddas på nytt nästa morgon. Det innebär att om eleven tappar bort taggen så är den obrukbar dagen därpå.

Och om eleven säger till att han eller hon tappat bort taggen så kan personal på skolan gå in och avaktivera den så att den inte kommer i orätta händer under dagen.

Begränsning både för elever och utomstående
Det här ska hindra utomstående från att komma in på skolan. Och eleverna kommer bara ha tillgång till de lokaler där de har sina lektioner och så vidare. Taggen fungerar inte på hela skolan för alla elever. Det är också ett sätt att höja säkerheten, menar rektorn Ken Dahlberg, även om han tror att tjuvarna kommer utifrån, möjligen med insiderinformation. För det är inte helt lätt att veta var man ska leta. De flesta av de 25-talet datorstölder som skedde i höstas, skedde via inbrott i elevernas skåp nere i en källarkorridor. Här byter eleverna på Bygg- och anläggningsprogrammet om till arbetsläder.

– Här har vi bara omklädningsrum, och det är här det har varit mest utsatt eftersom det ligger lite avsides. Det springer inte så mycket folk här utan tjuvarna kan arbeta lite ostört, konstaterar Ken Dahlberg. Nu jobbar vaktmästarna med att byta ut låsen mot tagglås.

Skola eller elev får betala självrisk
Varje gång en dator stjäls så får skolan betala en tusenlapp i självrisk, om inte eleven varit slarvig och inte låst in datorn ordentligt, för då blir det eleven som får stå för kostnaden.

Det innebär också mycket extraarbete när en dator stjäls, så rektor Ken Dahlberg hoppas att det nya låssystemet som nu installeras ska vara effektivt.

– Vi har tittat efter låssystem tidigare också, men nu blev det akut när inbrotten kom ganska tätt, så då tog vi beslutet att vi sätter upp det här systemet. Det är en investering på 300 000 kronor ungefär som vi gör, som vi hoppas ska begränsa stölderna.

Skolans elevdatorer är stöldmärkta på flera sätt, bland annat med DNA.

– Men det hjälper tydligen inte. Kanske vet inte tjuvarna om att datorerna kan spåras och blir svåra att sälja vidare, tror Ken Dahlberg som är rektor för Bygg- och anläggningsprogrammet på Tullängsskolan i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".