Agneta Colliander biträdande verksamhetschef på  laboratoriemedicinska länskliniken på USÖ, säger att arbetssituationen är ohållbar. FOTO: Julia Myllylä/Sveriges Radio.
Agneta Colliander biträdande verksamhetschef på laboratoriemedicinska länskliniken på USÖ, säger att arbetssituationen är ohållbar. FOTO: Julia Myllylä/Sveriges Radio.

Dubbelt så lång tid att få provsvar på grund av personalbrist

"Det innebär en väntan, en oro och en ångest, har jag cancer eller inte"
1:32 min

Arbetssituationen på laboratoriemedicinska kliniken på USÖ är oacceptabel enligt biträdande verksamhetschefen Agneta Colliander och det tar dubbelt så lång tid mot normalt att få svar efter provtagning. Anledningen är personalbrist.

– Arbetssituationen i dagsläget är inte bra. De är överbelastade och när man börjar titta och jämföra med andra delar i vården är det här en verksamhet som inte syns. Tyvärr är det en uppgivenhet och det tryter idag. Så vi känner att vi måste få en påfyllnad utav resurser inom den här verksamheten. Det här håller inte längre, säger hon.

Kliniken har svårt att hitta personal och dras med många sjukskrivningar. Det här har lett till att provsvar där man misstänker cancer idag kan ta i snitt 18 dagar mot normalt 10. Vid cellprovskontroller är det också en fördubblad svarstid från 20 dagar till drygt 40 dagar.

– Det innebär en väntan, en oro och en ångest, har jag cancer eller inte. Jag kan förstå känslan man har som patient att gå med den här ovissheten, den måste vara tärande. Jag har full förståelse för att man tycker att vi inte håller de uppdrag som vi ska göra, säger hon.

På laboratoriemedicinska kliniken ligger det högar av prover som väntar på analys. Agneta Colliander säger att det inte är acceptabelt att patienter ska behöva vänta så länge, men att de gör allt för att minska ner tiderna.

– Som sagt med de prioriteringar som kliniken gör så försöker vi göra allt vi kan för att få ner svarstiderna. Men de kan inte mer än att arbeta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".