Resecentrum Örebro
Örebro Resecentrum. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio

Örebroarna har delade åsikter om rökförbud

"Det förstör rökarnas frihet"
2:14 min

Regeringen föreslår idag rökförbud på fler allmänna platser, som bland annat uteserveringar och utomhusarenor.

Örebroarnas åsikter om rökförbud är delade.

– Eftersom att jag inte är rökare själv, så tycker jag ju att det är skönt. Men samtidigt så tänker jag att man kanske måste få välja själv ifall man vill röka eller inte, så jag tycker lite både och, säger Evelina Balke.

Margareta Lindgren är rökare och orolig inför det nya förslaget om rökförbud.

– Det kommer bli svårt för oss äldre som röker, var ska vi vara? Då kommer jag inte kunna röka här på stationen till exempel. Det kommer leda till psykisk ohälsa, menar Margareta.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill ta ett hårdare tag mot tobaken. Enligt en rapport från Socialstyrelsen har 100 000 svenskar dött de senaste 8 åren. Därför vill regeringen nu förbjuda rökning på fler allmänna platser, bland annat på uteserveringar, lekplatser, utomhusarenor och platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik.

Jenny Wendel tänker på hennes barn som påverkas av det här.

– Det här tycker jag är jättebra. Det påverkar ju alla, speciellt de som inte röker, och barn också. Barnen påverkas jättenegativt av rökning just för att det är hälsofarligt. Men också intrycksmässigt, så att de tror att det är okej att röka, och det är det ju inte, säger Jenny Wendel.

Hennes barn Lea Wendel instämmer.

– Jag tycker att det är dåligt att man röker, för att folk kan bli sjuka och dö, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".