Feriepraktik. Illustration: Simon Leijnse/ Sveriges Radio
Feriepraktik. Illustration: Simon Leijnse/ Sveriges Radio

Lägst timlön men många fler får ferieplats i Hallsberg

"Tanken är att alla ska kunna få en plats"
1:43 min

De flesta kommuner i Örebro län har nu gått ut med annonser om feriepraktik till skolungdomar. Antalet ferieplatser liksom timlönen varierar stort mellan kommunerna. I Lekeberg får alla ungdomar en plats.

– Alla som söker ferierpraktikplats i Lekebergs kommun kommer att erbjudas en plats, säger Amila Vrana på arbetsmarknadsenheten i Lekeberg som i år bestämt sig för att höja timlönen för ungdomarna med 1,5 krona till 54 kronor.

Mellan 80 och 100 ungdomar i Lekebergs kommun som uppfyller kommunens krav väntas söka och få ferieplatser eller sommarjobb som det också kallas. Det är inom kommunala verksamheter eller hos föreningar och ideella organisationer som platserna ska ordnas, säger Amila Vrana.

Örebro har i år minskat antalet ferieplatser med flera hundra till 1800 platser, Nora och Askersund ordnar 75 platser var. Karlskoga, Lindesberg och Kumla är tre kommuner som erbjuder omkring 200 platser var. Men Hallsberg som har betydligt färre invånare erbjuder fler ungdomar ferieplatser, drygt 300. Men det gäller först efter att man på egenhand försökt och sökt minst 3 jobb, säger Susanne Farahani, praktiksamordnare i Hallsbergs kommun.

– Det är en bra träning inför framtiden att lära sig att skicka ansökningar eller att gå till olika företag och anmäla sitt intresse men också för att vi inte vet hur stort tryck det blir och hur många platser vi kommer att ha, säger Susanne Farahani.

Hallsberg erbjuder ungdomarna 45 kronor i timlön och det är lägre än i de andra kommunerna i Örebro län.

– Tanken är att alla ska kunna få en plats och därför har de lagt lönen lägre för att kunna erbjuda fler jobb, säger Susanne Farahani, praktiksamordnare i Hallsbergs kommun.

Platser och timlön

Askersund
70-75 platser
timlön: 53 kronor

Degerfors
90 platser
timlön: 61 kronor

Hallsberg
300 platser
timlön: 45 kronor

Hällefors
80 platser
timlön: inte fastställd

Karlskoga
200 platser
timlön: 63 kronor

Kumla
200 platser
timlön: 52 kronor

Laxå
50 platser
timlön: 50 kronor

Lekeberg
90 platser
timlön: 54 kronor

Lindesberg
200 platser
timlön: 63 kronor

Ljusnarsberg
40 platser
timlön: 50 kronor

Nora
75 platser
timlön: 60 kronor

Örebro
1800 platser
timlön: 63 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".