Claes Wilson är IT-samordnare i Lindesbergs kommun. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Claes Wilson är IT-samordnare i Lindesbergs kommun. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

För dyrt att försäkra datorer i Lindesberg

"Vi har en handfull stölder per år"
1:59 min

Det verkar inte vara någon kommunal gymnasieskola i länet som tänker låsa sin skola på samma sätt som Tullängsskolan i Örebro. IT-samordnare Claes Wilson i Lindesbergs kommun säger att de knappt har några problem med stölder.

– Jag tycker att vi har förvånansvärt få stölder. Jag skulle tro att det rör sig om en handfull om året i snitt, och då har vi ändå 400-500 en till en-datorer ute på gymnasieskolan.

På Tullängsskolan satsar man ju 300 000 kronor nu på att byta låssystem, och ska låsa skolan. Det är inget som är aktuellt här?

– Nej, det är det nog inte, och om vi hade 300 000 så skulle vi nog väldigt gärna satsa dem på fler datorer i skolan faktiskt. Men jag förstår ju att det kan vara annorlunda på andra ställen.

Det är inte så många elevdatorer som stjäls från Lindeskolan i Lindesberg, och likadant är det på Alléskolan i Hallsberg, Pihlskolan i Hällefors och på Möckelngymnasiet i Karlskoga. Alla fyra skolor är olåsta på dagtid och det verkar inte finnas varken planer eller skäl att ändra på det för tillfället.

Inte heller Risbergska gymnasiet i Örebro har några planer på att följa Tullängsskolans exempel och byta låssystem.

Oförsäkrade elevdatorer i Lindesberg
Tullängsskolan har fått betala 25 000 kronor under hösten i självrisk för de 25-talet datorer som stulits. I Lindesberg är datorerna oförsäkrade, berättar IT-samordnare Claes Wilson.

– En försäkring är ganska dyr, 10-12 procent av inköpsvärdet. Det betyder att om du köper 100 datorer så blir kostnaden 112 datorer, och då väljer vi att köpa några extra att ha i reserv ifall någon går sönder eller blir stulen. Hittills har det blivit billigare, så det är en strategi som har fungerat.

Men vad innebär det för elevens del?

– Kommunen tar ansvar för datorn under tiden den är i skolan och på vägen till och från skolan. Däremot när de använder datorn hemma eller har den hemma, så ska de ju följa de regler vi har och ha uppsikt över den. Skulle den då bli stulen för att de har slarvat så får de stå för kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".