Signe målar olika rörelser
1 av 5
Signe målar olika rörelser. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio
Systrarna Signe, Edit och Märta
2 av 5
Systrarna Signe, Edit och Märta visar upp sina målningar. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio
Resultatet på Tusen Serier.
3 av 5
Resultatet på Tusen Serier. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio
Deltagarna får lära sig att teckna olika rörelser.
4 av 5
Deltagarna får lära sig att teckna olika rörelser. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio
Föräldrarna Pernilla och Martin fick också lära sig att teckna serier.
5 av 5
Föräldrarna Pernilla och Martin fick också lära sig att teckna. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio

Serietecknande i Örebro som ökar mångfalden

"Alla kan uttrycka sig med bild"
3:34 min

Det har varit full aktivitet på Örebro Konsthall under sportlovsveckan. I projektet Tusen Serier har barn och ungdomar fått prova på och lära sig att uttrycka känslor genom att rita och teckna olika serier.

Fantasi och kreativitet är något som deltagarna på Tusen Seriers workshop på Örebro Konsthall verkligen får använda sig av.

Anna Drvnik har hållit på med konst på olika sätt i hela sitt liv, och för 2 år sedan började hon jobba med projektet Tusen Serier. Idag håller hon i en workshop på Örebro Konsthall.

– Idag har deltagarna fått lära sig att rita serier. Vi började med stafettserier. Sedan fick de prova på att teckna ansiktsuttryck, olika rörelser, och avslutningsvis göra en egen serie, säger Anna Drvnik.

Tusen Serier startades 2011 i Malmö av Amanda Casanellas och Mattias Elftorp. Syftet med projektet är att göra den svenska seriekulturen lite mindre svensk.

– Var finns mångfalden? Det är väldigt trist, men så är det ju i hemslöjden, i konstvärlden, film och tv, överallt. Så därför började de ha workshops med flyktingar, papperslösa och ute i skolorna. Konst är ett inkluderande medium, oavsett om du har något funktionshinder. Papper och penna kan ju nästan alla manövrera. Alla kan förstå och alla kan uttrycka sig med bild, det är jag helt säker på. menar Anna Drvnik.

Edit och hennes systrar Märta och Signe sitter och tecknar sina egna serier.

– Min serie ska handla om döden. Om en gubbe som är 93 år gammal som ser många saker som han aldrig har provat, men som han är för gammal för att prova. Han vill åka till Liseberg, berättar Edit.

Kommer han att klara av det?

– Ja, och sedan när han har gjort det dör han. På hans gravsten står det "glada gubben". Han heter Bert, säger Edit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".