Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp.
Olycksplatsen på rv 50 vid Mogetorp. Foto: John Hall.

Tvist om brist på uppmärksamhet vid dödsolycka vid Mogetorp

"Försvarets uppfattning är att det här rör sig om en olyckshändelse"
1:47 min

Lastbilschauffören körde för fort och var ouppmärksam, enligt åklagare. Olyckshändelse säger advokat i rättegång om trafikolyckan vid Mogetorp norr om Örebro där en person avled och en skadades.

Den 50-årige lastbilschauffören misstänks för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada och det senare gäller en kvinna som befann sig i en ambulans efter en tidigare olycka.

Det var i januari i år som 50-åringen körde en lastbil med släp på Riksväg 50 söderut.

En bil hade tidigare kört av vägen vid Mogetorp och ambulans och räddningstjänst fanns på plats.

När lastbilen med över 20 tons last kom fram till olycksplatsen fick fordonet sladd. Lastbilen med släpet som vek sig över vägbanan kolliderade då med en parkerad ambulans, en brandbil och en mötande lastbil. Chauffören i den mötande lastbilen avled och en person som fanns i ambulansen för att få vård fick skador.

– Han har brustit i dels uppmärksamheten framåt, dels i handhavandet av själva fordonet, säger åklagare Åsa Hiding.

Åklagaren menar att föraren körde i högre hastighet än den tillåtna i ett dåligt väglag och att bromssystemet i släpet var undermåligt och det kan ha haft betydelse i att släpet betedde sig som en fällkniv.

50-åringens advokat menar den höga hastigheten berodde på att det var nedförsbacke, att lastbilen uppfyllde de krav som ställs men att det saknades varningsskyltar norr om olycksplatsen.

– Försvarets uppfattning är att det här rör sig om en olyckshändelse som inte beror på vårdslöshet från min huvudmans sida, säger 50-åringens advokat Bengt-Göran Hugoson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".