Amir Nasser Yonan har två barn som går på Brukets skola i Markbacken. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Amir Nasser Yonan har två barn som går på Brukets skola i Markbacken. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Upprörda känslor när mellanstadiet flyttas från Markbacken i Örebro

"Kommunen lyssnar inte på oss"
2:12 min

Föräldrar och barn i Markbacken i Örebro är upprörda över att mellanstadiet flyttas till Västra Engelbrektskolan i Baronbackarna, som tidigare hette Mikaelskolan.

Flytten sker till hösten, på grund av platsbrist på Brukets skola i Markbacken.

Pappan Amir Nasser Yonan gillar inte den långa promenadvägen för barnen. Men framförallt så är han orolig över att den nya skolan ska vara dålig.

– De bryr sig inte om eleverna. Alla gör som de vill och det är massor med bråk och tjafs. Det är ingen skola, det är som ett fritidshem. Barn lär sig ingenting där, säger han.

Hur vet du det?

– Vi har frågat och sett själva hur det ser ut i skolan. De som bor nära vill inte gå där.

Amir Nasser Yonan har inte mycket till övers för Västra Engelbrektskolan i Baronbackarna i Örebro, dit hans ena dotter ska flyttas till hösten. Han tror inte alls att det är någon bra skola. Men grundskolenämndens ordförande, socialdemokraten Jessica Ekerbring, säger att mycket har hänt med före detta Mikaelskolan som var med i SVT-programmet Klass 9A för några år sedan. Programmet gick ut på att höja kvaliteten i skolan.

– Det var lite kaotiskt på skolan för några år sedan, men det har hänt jättemycket på Västra Engelbrekt och man har en ledning nu som verkligen fokuserar på kvalitet i undervisningen, så jag är inte ett dugg orolig för kvaliteten på skolan.

Förstår besvikelsen
Jessica Ekerbring förstår att föräldrar och barn är besvikna över flytten, men ser ingen annan lösning.

– Det viktiga är att vi får träffas nu och diskutera de frågor som de är oroliga över, och se vad vi kan göra åt det.

Ett föräldramöte kommer att ordnas, säger Jessica Ekerbring. Men Amir Nasser Yonan, som sitter med i skolrådet på Brukets skola i Markbacken, är besviken över att politikerna inte lyssnat på deras önskemål.

– Kommunen gör som de vill. De tänker inte alls på barnen.

Många tänker söka till andra skolor, säger Amir Nasser Yonan.

– Men man vet aldrig vad som händer. Vi kanske söker till andra skolor men får veta att det inte finns någon plats.

Fullt på många skolor
Nej, det är inte säkert att barnen kommer in på andra skolor än Västra Engelbrekt, säger skolpolitikern Jessika Ekerbring (S). För stan växer och många skolor har fullt.

– Innan vi hinner bygga i kapp så kommer det vara ganska svårt att byta skola, för de anvisningsområden vi har kommer ha mer än tillräckligt med elever för att fylla de anvisningsskolor som finns. Så det kan bli lite problematiskt, absolut.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".