Sara Rickert (MP) i Örebro.
Sara Rickert (MP) i Örebro. Foto: Anja Ek/Sveriges Radio.

Tidsmätning visade att männen talade längre än kvinnorna

3:20 min

Männen i kommunfullmäktige i Örebro talade 63% av talartiden och kvinnorna 37%, det visar en talartidsmätning som gjordes igår. 

Miljöpartisten Sara Rickert som var initiativtagare till tidsmätningen, ville veta om hennes känsla stämde eller inte. 

- Det var dels en allmän magkänsla av att det är männen som pratar mycket mer och som tar det talade utrymmet i KF. Och så för att jag har sett siffror från andra sammanhang. I Riksdagen och i andra sammanhang har man sett just det. Jag blev nyfiken, ville veta hur det. 

Vilket resultat säger du att mätningen gav?

– Resultatet visade att männen pratar en bra bit mer än kvinnor när man räknar antalet inlägg. Tittar man på den totalt talade tiden, det vill säga hur länge man pratar när man väl har ordet, så har männen en ännu större andel av den talade tiden. När ni tar ordet så pratar ni helt enkelt längre än vad vi kvinnor gör.

I och med mätningen som gjordes vid kommunfullmäktigemötet i går så har alla fått samma faktagrund  att stå på, nu vet de svart på vitt hur det ser ut.  

-- Och frågan är, är det här okej eller är det här nånting som vi vill ändra på?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista