Svårt att rekrytera till psykiatrin inför sommaren

1:26 min

Trots ett högt tryck på akut- och heldygnsvård inom psykiatrin, klarar inte avdelningarna att ha öppet i full kapacitet under sommaren.

Det är svårt att fylla behovet av sjuksköterskor under semestertider. Både den psykiatriska observation- och intensivvårdsavdelningen på USÖ är alltid under högt tryck och ofta fullbelagda, men Birgitta Johansson Huuva som är områdeschef för psykiatrin i Region Örebro län menar att trycket ofta minskar under sommaren.

"Det vi ser i mars och april är ofta en svårare situation än den vi kommer hamna i under den faktiska sommaren. Och sen är det också så att under sommaren är det tack och lov många som mår lite bättre."

Under sommaren har heldygnsvården på Karlskoga och Lindesbergs lasarett stängt växelvis i fyra och en halv vecka var, en lösning som enligt Birgitta Johansson Huuva har fungerat bra under de senaste åtta åren.

På USÖ är rådande förslag att observation- och intensivvårdsavdelningen ska slås ihop och gemensamt ha 10 platser istället för ordinarie 16 platser.

– Det blir en en flexibel lösning och det är tilltalande för det innebär också att om vi skulle lyckas att rekrytera fram till sommaren kanske vi till och med kan ha alla vårdplatser öppna, säger Birgitta Johansson Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista