Örebroare anhållen misstänkt för rekrytering till terrororganisation

1:18 min

Den 45-årige örebroare som i morse greps av Säkerhetspolisen misstänkt för rekrytering till terrorism, har anhållits.

Mannen misstänks för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Gripandet skedde på måndagsmorgonen, senare på dagen anhölls mannen. 

Enligt åklagare Ronnie Jacobsson handlar det om misstänkt rekrytering. Sannolikt rör det sig om rekrytering till terrororganisationen IS, men det vill Ronnie Jacobsson inte bekräfta.

Det är första gången som någon har gripits för det här brottet.

– Såvitt mig bekant så är det det, säger Ronnie Jacobsson. 

Enligt ett pressmeddelande så är säkerhetspolisen sedan tidigare medveten om att det pågår radikalisering i Örebro och tillslaget idag är en del av den insats som görs mot lokal rekrytering.

Det finns enligt Säpo kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna men de poängterar att det är enskilda individers brottsliga verksamhet och inte religiösa församlingar som pekas ut.

Rekryteringen har skett på kaféer och andra samlingslokaler, men moskéer har fungerat som samlingspunkt, enligt pressmeddelandet.

Någonstans i Örebro slog man i dag till mot en man som greps och anhölls, misstänkt för rekrytering till terrorism. Men Anders Kassman, operativ chef vid Säpo, vill inte svara på var i Örebro mannen greps.

– Till grund för att vidta den här åtgärden ligger naturligtvis uppgifter om att personer har åkt till Syrien och Irak, säger Kassman till TT.

Säpo uppmanar nu oroliga människor som har uppgifter om misstänkt rekrytering att ta kontakt.

– Ytterst är det ju människoliv som står på spel, både i Syrien och Irak, och i förlängningen i Sverige och övriga Europa, säger Kassman.

Han vill inte kommentera om fler gripanden är på gång men säger att Säpo "jobbar väldigt intensivt".

– Det som händer nu med kopplingar till terrorism bidrar direkt eller indirekt till att organisationer som Islamiska staten får en starkare förmåga, säger Kassman till TT.

Terrorexpert vid Försvarshögskolan, Magnus Ranstorp, säger att det tidigare inte skett några gripanden i Sverige av misstänkta IS-rekryterare.

TT: Tror du att det kommer att ske fler inom kort?

– Det här kan vara startskottet för offensivare insatser, säger Ranstorp.

Han beskriver de radikaliserade miljöerna som små och säger att Säpo är bra på att kartlägga nätverken, men att det också gäller att kunna bevisa brott.

Ranstorp tror att det gripandet i Örebro kan påverka den lokala rekryteringen och ha en avskräckande effekt. Han anser också att det är en viktig signal till samhället.

– Det har varit en upprörd debatt om varför man inte vidtar några brottsbekämpande åtgärder. Nu agerar man. Det är en absolut prioritet att få väck de här rekryterarna, säger Ranstorp till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista