Utbyte mellan Leeds och Lekeberg

2:54 min

Förskolelärare från Lekebergs kommun har varit i Leeds och utbytt kunskap och arbetssätt med engelska kollegor.

-De har helt andra rumsliga förutsättningar än vad vi har här, berättar Karin Palmér som tillsammans med arbetskollegan Angelica Bergman kom hem från Leeds för drygt en vecka sedan.

-Det är intressant att se likheter och skillnader i hur förskolorna jobbar, hur de är uppbyggda och hur man tänker kring barn över huvudtaget, säger Angelica Bergman.

De engelska förskolelärarna var intresserade av hur svenskarna arbetade med pedagogiken där man utgår mer från barnens intressen. I England är det mer att man tillhandahåller kunskap för barnen.

-Det jag blev mest förvånad över är att man lämnar barn väldigt tidigt i förskolan. Man får lämna redan från tre månader och det är ju en väldigt stor skillnad från i Sverige där man inte lämnar förrän vid ett år, menar Angelica.

En stor skillnad är också att de engelska förskolelärarna inte är utbildade på samma sätt som i Sverige där man läser tre och ett halvt år på universitetet. I England krävs endast gymnasieexamen.

-De har ett helt annat säkerhetstänk där. Det är låsta dörrar och man kommer inte in utan att ringa på, berättar Karin. De har sele på sina barn överlag och får inte utforska miljöerna på samma sätt här i Sverige.

Det Karin och Angelica tar med sig hem från England är att använda synen, smaken, lukten och hörseln mer i pedagogiken.

Genom Sheila Nordström samordnare för EU-utbyten i Örebro kommun kunde förskolelärarna i Lekeberg komma iväg på Örebro kommuns Erasmusprojekt. I höst kommer Karin och Angelica själva författa en ansökan för att förskolelärarna i Lekebergs kommun både ska kunna åka på ett utbyte men också kunna ta emot lärare från ett annat land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista