Nio lärare i Lekeberg säger upp sig i protest

10 min

I Lekeberg har totalt nio lärare sagt upp sig från sina jobb i protest mot lönesättningen.

Staffan Lindberg är en av lärarna i Lekeberg som sagt upp sig på grund av detta.

– Det orättvisa är att vi har ett lönesystem som inte speglar vad vi tycker är verkligheten och vad vi gör på skolan idag. Man bedöms utifrån en mall där man poängsätts, säger Staffan.

Lönesättningen är ett målbaserat lönesystem där vissa lärare får ta stor del av lönetilägget, och andra mycket mindre.

– Hade man haft ett lönesystem som hade fungerat där man hade blivit bedömd enligt kompetens, vilket det inte gör idag, så hade förmodligen inte vi övriga sagt upp oss, säger Staffan.

Han berättar att det endast är de "goda pedagogerna" som belönas.

- Utifrån det som skickades ut i lönekuvertet är det ganska tydligt att jag, som exempel, känner att jag inte är någon god pedagog, säger Staffan.

Håkan Söderman, kommunalråd i Lekebergs kommun, menar att det här systemet måste bort.

– Det här systemet kan vi inte ha kvar längre. Vi måste se över vilka kriterier det är man bedömer.  utveckla skolorna i Lekebergs kommun, och det ska förverkligas då utifrån personalavdelningen, rektorer och pedagoger. Men när vi ser det här så känner vi att det inte fungerar. Senast sista September så måste vi ha en återkoppling på hur vi ska förändra det här mållönesystemet, menar Håkan Söderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista