Konstnärer Open Art 2015

Tusentals donerade böcker till Alicia Martins bokskulptur

3:46 min

Strax intill slottet vid Svartån i centrala Örebro syns en stor rund boll, gjord av böcker. Det är spanska konstnären Alicia Martins verk i årets Open Art.

Namnet på verket är Conciencia, som på svenska är medvetenhet.

- Bokskulpturen innehåller runt 5000 böcker. Alla böcker är donerade från Örebro stad, från privatpersoner och bibliotek. Så på det sättet har det blivit ett verk "för folket från folket", säger Alicia Martin.

2003 gjorde Alicia Martin sin första bokskulptur. Sedan dess har hon blivit inbjuden från flera olika länder att göra liknande skulpturer.

En stor anledning till varför Alicia började använda böcker till sina skulpturer är för det organiska och estetiska i böckerna.

- Böcker är något man kan känna och uppleva. Jag har aldrig satt mig in i innehållet i böckerna, utan allt är bara mixat ihop med olika språk och budskap. Alla har på något sätt haft en relation till en bok, och det är en av anledningarna till att jag jobbar med böcker, avslutar Alicia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista