Skillnader i väntetider för planerad operation på länets sjukhus

1:35 min

Bara två av tre patienter i Örebro län får vård i tid på Universitetsjukhuset i Örebro, USÖ. Det handlar planerade operationer som en patient har rätt att få inom 90 dagar.

Anledningen är att USÖ tar emot mer akuta operationer menar Jan Olsson är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Örebro län.

– Det kommer sig av vilken typ av patienter man har på ett sjukhus. Ett sjukhus med väldigt mycket akuta patienter, ett sjukhus som tar emot patienter även från andra landsting med svåra tillstånd, sjukdomar och skador måste göra medicinska prioriteringar av vad som går först. Det betyder att det som då kan vänta ibland får vänta lite för länge, säger Jan Olsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Örebro län.

Det är stora skillnader i väntetider för planerad operation på länets sjukhus. Endast sju av tio av de som står i kö till operation på något av länets sjukhus får vård i tid. Och längst får patienterna vänta på USÖ - där endast två av tre får vård i tid.

Gråstarr, ryggkirurgi och ljumskbråck är några exempel på operationer där patienterna får vänta längst för planerad operation på USÖ. Enligt vårdgarantin ska alla patienter efter beslut få en operation i den specialiserade vården inom 90 dagar.

Jan Olsson menar att genom att omfördela resurser och att flytta vissa operationer som till exempel Gråstarrs operationer till Lindesbergs lasarett kommer patienterna i Örebro län kommer få en mer jämlik vård. Men det finns mer att göra.

– Sen ser vi också över de processer vi arbetar i så vi tar bort onödiga ledtider, att man inte ska behöva vänta på åtgärder som skulle kunna göras lite tidigare. För ofta är det saker som måste göras efter varandra till exempel undersökningar och så vidare. Vi försöker korta ner de delarna, säger Jan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista